13.5x21 cm
Cilt Tipi : Amerikan Cilt Bristol Kapak Dil : Türkçe Barkod : 9786255998477- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Yorumlar (0)
- Tavsiye Et
- Resimler
- Öneri Kutusu
-
Türkiye’de daha çok Tanrı Buyruğu adlı Kur’ân tercüme ve tefsiriyle tanınan Ömer Rıza Doğrul, aynı zamanda kendi dönemindeki hadiseleri dikkatli bir şekilde takip ve tahlil etmiş bir münevver. Elinizdeki kitap ise Doğrul’un bu yönünü ortaya çıkaran en önemli metinleri bir araya getiriyor.
1947-1949 aralığında kadim Filistin topraklarının siyonistler tarafından işgal edilerek İsrail’in kurulması sürecini bir Müslüman gözüyle izleyen Ömer Rıza Doğrul, hem o günlerin atmosferini ustalıkla yansıtıyor hem de Filistin meselesini Türkiye’nin o günkü şartları çerçevesinde ‘içeriden’ bir bakışla ele alıyor. Doğrul, Filistin’in Müslüman kimliğini, Arap direnişini ve siyonist emellerin Ortadoğu’da nasıl bir felakete yol açtığını çarpıcı bir üslupla ele alırken; Osmanlı’nın bölgeden çekilişinin ardından İslam âleminin bir araya gelme çabalarını ve Filistin’in geleceği için verilen mücadeleyi detaylandırıyor. Balfour Deklarasyonu’nun bölgeye etkisi, Filistin’deki İngiliz mandası rejiminin çifte standartları ve siyonistlerin bölgeyi kontrol altına alma stratejileri Doğrul’un yazılarında birinci elden gözlemlerle aktarılıyor. Meraklı okurlar açısından kitabın en dikkat çekici bölümlerinden birini, dönemin iki siyasî aktörü Ürdün Kralı Abdullah ve Kudüs Müftüsü Hacı Emin el-Hüseynî ile yapılan mülâkatlar oluşturuyor.
Filistin Meselesi, 1947-1949, sadece siyonist işgale odaklanmıyor; aynı zamanda Ortadoğu ve İslâm dünyasındaki ülkelerin konuya nasıl yaklaştığını, Arap hükümetleri arasındaki çekişmeleri ve rekabeti de ortaya koyarak aslında bugün yaşanan birçok meselenin köklerinin geçtiğimiz yüzyılda bulunduğunu gösteriyor.