- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Yorumlar (0)
- Tavsiye Et
- Resimler
- Öneri Kutusu
-
97.SAYI - OCAK 2023
Piyasa, Siyaset, İnanç Üçgeninde
Astroloji
Yeni bir yıla girerken aniden köpüren, sair zamanlarda unutanlarca da birden hatırlanan bir başlık olarak astrolojiye eğildik bu sayıda. Yeni yılda bizi ne bekliyor, sorusuna göklerden bir cevap almak istiyor bazıları. Gündelik hayattaki belirsizliklerin bir kaçış kapısı aramamıza yol açacak kadar güçlendiği zamanlarda, bu kaçış kapılarından en önemlilerinden biri olarak astrolojiyi sayabiliriz. İnsanoğlunun belirsizlikle ve bilinmeyenle baş etme kabiliyeti çok güçlü değil. Gayb karşısında imanı ya da inkârı, gelecek karşısında tevekkülü ya da kaygıyı, ölüm karşısında metaneti ya da isyanı seçerken aslında seçtiğimiz her bir pozisyon, bu baş etme çabasının yerini tutuyor. Astroloji de gelecek hakkındaki kaygımızı teskin etsin istiyoruz. Ona inanmasak da onun bir şey söylüyor olma teşebbüsü, bizim geleceğin belirsizliği hakkındaki endişemizi yine de hafifletiyor. Piyasa ve kapitalizm, her şeyi metalaştırdığı gibi endişelerimizi ve bu endişeleri giderecek yöntemleri de metalaştırıp pazarlıyor. Gelecek endişemizi giderme iddiasındaki astroloji de bunlardan biri. Astroloji her türden sektöre dâhil olma kabiliyetiyle kendisini de sektörleştiriyor. Nihayet bu ay piyasa, siyaset ve inanç üçgenindeki astrolojiyi masaya yatırıyor.
Dosya Nihayet ekibinin astrolog Öner Döşer’le yaptığı söyleşiyle açılıyor. Büyük amcası Osmanlı sarayının son müneccimbaşı olan Döşer, astrolojinin dün ve bugün halk tarafından nasıl algılandığını anlattı. Samet Tınas astrolojinin tarihsel süreçteki konumunu kaleme aldı. Ümit Aksoy da gerçek ve gelecek bağlamında astrolojinin nasıl bir yere tekabül ettiğini masaya yatırdı. Doç. Dr. Gülenay Pınarbaşı, Kübra Kuruali Yaşar ve Aleyna Ayan’ın kendisiyle yaptığı söyleşide astrolojiyi “umudun karaborsası” olarak tanımlayarak meseleye farklı bağlamlarda yaklaştı. Merve Akbaş, bir zamanlar dünya siyasetine yön veren Adolf Hitler, Ronald Reagan ve Boris Yeltsin gibi isimlerin astrolojiye ilgisini inceledi. Dr. Ayşe Kaya Göktepe, “Modern Zamanlarda Psiko-Mitoloji: Astroloji” başlıklı yazısında günümüzde yıldızları kullanan “bazı” sektörlerin psikolojimize nasıl etki etmeye çalıştığına değindi. Feyza Betül Aydın ise farklı medeniyetlerde bir gelenek olarak yer alan “yıldızları kandırmak” meselesine eğildi.
Nihayet’in Kayıtlar, Hayat Memat ve Kültür Atlası sayfalarında da okuru birbirinden önemli yazılar bekliyor.
Cihan Aktaş, bir uzlaşı noktası olduğunu düşündüğü Twitter’dan neden ayrıldığını yazıyor.
Bilal Kemikli, Mevlânâ ve dostluk üzerine bir yazı kaleme alıyor.
Yunus Yeşil, Şikago’da “Küçük Filistin” olarak bilinen bir bölgenin sosyolojik alt yapısını irdeliyor.
“Evrak-ı Perişan Arasında” serisine devam eden Necati Tonga ise Abdükhak Hâmid Tarhan’ın unutulmuş iki şiirini okurla paylaşıyor.
Aleyna Ayan, diorama sanatçısı İsmail Kuş ile söyleşiyor.
İngiliz akademisyen Matt Qvortrup’in “Filozoflarla Uyku Üzerine” başlıklı yazısı Ali Tacar çevirisiyle sayfalarda yer alıyor.
Bizden Haberler bölümünde ise Ketebe Yayınları’nın yeni edisyonlarla okura sunduğu Kemal Tahir serisi inceleniyor.
Nihayet’i Türkiye’nin her yerinde gazete bayileri, seçkin kitabevleri ve zincir mağaza marketlerde bulabilir, www.birliktedagitim.com sitesinden kolayca abone olabilirsiniz.